Εικόνες σελίδας
PDF

TABLE,

bvJOWING THE AMOUNT OF ONE DOLLAR AT COMPOUND INTEREST FOR ANY NUMBER OF YEARS NOT EXCEEDING FIFTY.

[table]

Note.—If each of the numbers in the table be diminished by 1, the remainder will denote the interest of $ 1, instead of its amount.

Ex. 1. What is the compound interest of $ 360 for 5 years 6 months and 24 days? Ans. $ 138.14.

OPERATION.

Amount of $ 1 for 5 years, $ 1.3 3 8 2 2 6

Principal, 3 00

8 0 2 9 3 5 60 40146780

Amount of $ 360 for 5 years, 481.7 61360

Amount of $ 1 for 6mo. 24d., 1.0 3 4

1927045440 1445284080 481761360

Amount of $ 360 for 5y. 6mo. 24d., 49 8.1412 46240

Principal, 3 6 0.

Comp. int. of $ 360 for 5y. 6mo. 24d., $ 1 3 8.1 4 Ans.

We find the amount of $ 1 for 5 years in the table, and, multiplying it and the number denoting the given principal together, obtain the amount of the $ 360 for 5 years. On this amount as a new principal we find the amount for the remaining 6 months and 24 days, by multiplying by the number denoting the amount of $ 1 for the same time. From the last amount subtracting the original principal, we have left the compound interest required. Hence,

Multiply the amount of $ 1 for the given time and rate, as found in the table, by the number denoting the given principal. The product will be the required amount, from which subtract the given principal, and the remainder will be the Compound Interest.

Note. — When the given time includes not only the regular periods at which interest becomes due, but also a partial period, as a succession of periods of a year each, followed by one containing months or days, or both, after finding the amount for the regular periods, multiply that amount by the amount of $ t for the remaining time or partial period, and the product will be the required amount for the given time. In like manner, when the number of successive periods exceeds the limits of the table, make the computations for a convenient length of time by means of the table, and on the amount thus found make another computation by means of the table, and so on.

In making computation for a succession of periods shorter or longer than one year each, use the numbers in the table the same as if the periods were those of one year each.

Examples.

2. What is the compound interest of $ 1200 for 11 years at 7 per oent.? Ans. $ 1325.822.

3. What is the compound interest of $ 300 for 10 years 7 months and 15 days? Ans. $ 257.401.

4. What is the compound interest of $ 5 for 50 years at 7 per cent.? Ans. $ 142.285.

5. What is the amount of $ 480 for 40 years, at compound interest? Ans. $4937.144.

6. What is the compound interest of $ 40 for 4 years, at 7 per cent.? Ans. $ 12.431.

7. What is the compound interest of $ 100 for 100 years?

Ans. $ 33830.20.

8. What is the difference between the simple and the compound interest of $ 1000 for 33 years and 4 months?

9. To what sum will $ 50, deposited in a savings bank, amount, at compound interest for 21 years, at 3 per cent., payable semiannually? Ans. $ 173.034.

(10.) $ 100. Boston, September 25, 1853.

For value received, I promise to pay J. D. Forster, or order, on demand, one hundred dollars, with interest, after six months.

Allen T. Dawes.

On this note are the following indorsements: — June 11, 1854, received fiftydollars; September 25, 1854, received fifty dollars.

What was due, reckoning at compound interest, August 25, 1855? Ans. $ 2.247.

(11.) $ 1000. St. Paul, January 1, 1850.

For value received, I promise to pay Stephen Howe, or bearer, on demand, one thousand dollars, with interest at 7 per cent.

Wilson Goodhue.

Indorsements: — June 10, 1850, seventy dollars; September 25, 1851, eighty dollars; July 4, 1852, one hundred dollars; November 11, 1853, thirty dollars; June 5, 1854, fifty dollars.

At 7 per cent. compound interest, what remains due April 1, 1855? Ans. $ 1022.34.

378. To find the Principal, the compound interest, the time, and the rate being given.

Ex. 1. What principal at 6 per cent, compound interest will produce $ 2370 in 10 years? Ans. $ 3000.

Ofi«ation. We find the compound in

$ 2370 -s- .790 = $ 3000 Ans. terest of 8 1 for the given time,

and at the given rate; and proceed as in like oases in simple interest (Art. 859).

Rule. Divide the given compound interest by the compound interest of $ 1 fur the given time at the given rate.

Examples.

2. What principal, at 7 per cent, compound interest, will produce $205.90 in 6 years and 6 months? Ans. $372.16.

3. What sum of money, at compound interest, will produce $ 1020.54 in 3 years 2 months and 12 days? Ans. $ 5000.

4. What sum of money must be invested at compound interest at a semiannual rate of 3£ per cent, to produce $ 857.25 in 15+years? Ans. $450.

379° To find the Rate Per Cent., the principal, the interest, or the amount, and the time being given.

Ex. 1. At what rate per cent, must $500 be at compound interest to become $ 703.55 in 7 years? Ans. 5 per cent.

OPERATION.

$ 703.55 -f- 500 = $1.4071, which for 7 years, in the table, denotes a rate of 5 per cent.

Since $500 becomes $ 703.55 in 7 years at the required rate, $ 1 in the same time at the same rate will amount to i as much, or $ 1.4071. Corresponding to this amount of $ 1 for the given time, we find in the table (Art. 377) 5 per cent., the rate required.

Rule. Divide the amount by the principal, and the quotient will be the amount of' $ 1 for the given time and the required rate; and in the table, over this amount, may be found the rate per cent. required.

Note. ,— If the given time contains a part over an exact number of periods, look in the table, against the number denoting the whole periods or years in the given time, for that amount of $ 1 which comes the nearest to the one found by dividing. Then see if the approximate amount, increased by its rate of interest for the fractional period, will equal the other amount; if so, the rate corresponding to the approximate amount will be the rate per cent. required; if not, the rate of the approximate amount will be as much greater or smaller than the required rate, as the interest added to the approximate amount is greater or smaller than that required to produce the amount found by dividing. The rule can only be well applied when the rate per ceat. sought is within th# limits of the table.

Examples.

2. At what rate per cent. will $ 400 amount to $ 640.405, at compound interest, in 12 years? Ans. 4 per cent.

3. At what rate per cent, must $ 2500 be loaned, to produce $ 2096.147 compound interest, in 9 years? Ans. 7 per cent.

4. At what rate per cent, will any sum of money double itself at compound interest in 11 ^a years? Ans. 6 per cent.

5. At what rate per cent. will $ 10,000 amount to $ 31479.70 in 19 years and 8J months? Ans. 6 per cent.

To find the Time, the principal, the compound interest, and the rate per cent. being given.

Ex. 1. In what time will $500, at 7 per cent. compound interest, amount to $ 655.398? Ans. 4 years.

, OPERATION.

$655.398 -r- 500 = $1.310796, which, at the given rate in the table, denotes 4 years' time.

Since $500 amounts to $655.398 at 7 percent. in the required time, $ 1 at the same rate, in the same time, will amount to as much, or $ 1.310796. Corresponding to this amount of $ 1 at the given rate, we find in the table (Art. 377) 4 years, the time required.

Rule. —, Divide the amount by the principal, and the quotient witl be the amount of $ 1 at the given rate for the required time; and in the table, against this amount, mag be found the tune required.

Note. — If the required time cannot be found exactly in the table, the number against that amount of $ 1 which under the given rate is next less than the amount found by dividing, will denote the whole periods or years. Then, find the fractional period or part of a year, by dividing 1 whole period or year by the ratio of the difference between the amount corresponding to the whole periods or years and that found by dividing to the difference between the former of the amounts and that next larger in the table; and the value of the fraction obtained as the result may be expressed in months or days, or both.

Examples.

2. In what time will $ 400 amount to $ 640.405 at 4 per cent, compound interest? Ans. 12 years.

3. In what time will $ 6000 amount to $ 9021.78 at 7 per cent, compound interest?

« ΠροηγούμενηΣυνέχεια »