Εικόνες σελίδας
PDF
Ηλεκτρ. έκδοση
[merged small][merged small][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small]

net, 231 lb. Ans. 2. What is the net weight of 3 boxes of souchong tea, weighing as follows, viz. ? No. 1, 651b.

18lb. 2, 741b.

gross ; tare, 20
3,, 861b.

22
Ans. 165lb.

Case V. When tret is allowed ; after subtracting the tare from the gross weight, reduce the remainder to pounds, which is called pounds suttle, and divide by 26, the quotient will be the tret, which subtract from the suttle, the remainder will be the net weight in pounds.

EXAMPLES.
1. In 8C. 3qr. 20lb. gross, tare 38lb. tret 4lb. per
1041b. how many pounds net.

8C. 3qr. 20lb.
4

26)962(37 tret.

78

[merged small][merged small][merged small][merged small][ocr errors][merged small][merged small][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small]

per

2. In 17 chests of sugar, weighing together 120 C. 2qr. gross, tare 176lb. tret 4lb.

1041b. how many cwt. net ?

Ans. 114C. Iqr. 121b. 3. In 177C. Oqr. 221b. gross, tare 9lb. per cent, tret 4lb. per 1041b. how many cwt. net ?

· Ans. 156C. 2qr. 221b. rejecting remainders. CASE VI. When the net weight is given, and the gross weight required; this admits of three varieties,

1. When the net weight, and whole tare is given, add the tare to the net, gives the gross.

2. When the net weight, and the. tare per cent are given, subtract the tare per cent, from 1121b. then say, as the remaining number of pounds is to 112 pounds, so is the given net weight in pounds, to the required gross weight in pounds.

3. When the net weight, and the tare are given, and tret has been allowed.

Divide the pounds net by 25, and add the quotient to the pounds net, and then proceed as in the 1st or 2d variety, as the case may require, to find the gross.

EXAMPLES. 1. What is the gross weight of 38 hogsheads of tobacco, which contains 173C. 3 qr. 8}b. net, the whole tare being 3140lb ?

4) Net, 173C. 3qr. 8lb. 28) 3140(112 Tare, 28 0 4

28

28 Gross, 201 3 12 Ans.

28

34

60
56

4 NOTE. This proves the 3d example in Case I.

2. What is the gross weight of a hogshead of sugar, weighing 8C. 2qrs. 154ib, net ; tare 141b. per cent?

1121b.

14

8 2 15 75 4

98lb. : 1121b. :: 967,75

112

34 28

193550

287
1064525

68
28) (4
98)108388 00(1106( 39 967 75
98

84

9C. 3qr. 141b. Ans. 103

266 98

252

CI

[blocks in formation]

NOTE. This proves the 1st example in the second case.

3. What is the gross weight of a lot of goods, weighing 925lb. net, having tret allowed, and the whole tare was 381b. ?

(4 25)925(37

925 28)1000(35 75

37

84

8C. 3qr. 20lb. 175 suttle, 9621b. 160

Ans. 175 whole tare,

38

140

1000

20 Note. This proves the first example in the fifth ease.

Examples with prices. 1. Bought a hogshead of sugar weighing gross, 9C. Iqr. tare 12lb. per cent, for 10 cents per lb. and sold it so as to gain 846,25 ; how much did I pay for the whole, how much did I receive for the whole, and how did I sell it per cwt. and also per lb ?

Paid $92,50.

Received 138,75.
Ans.

16,80 per cwt.

Sold at,

lb, .

15 per

{Mouse be sold at

[ocr errors]

2. What is the value of a hogshead of tobacco, weighing 5C. 3qrs. 16lb. gross ; tare 100lb. at $16,80 per cwt.

Ans. $88,20.
3. Admit a hogshead of tobacco be bought at 15
cents per lb. and sold at 20 cents per lb. and the gross
weight was 6 cwt. tare 100lb. `tret 4 lb. per 104 lb. how
much did it cost, how much did it sell for, and what
was the gain ?

Cost, $82,50
Ans. Sold for 110,00

Gain, 27.50
4. Bought a chest of hyson tea, at 85 cents per lb.
weighing gross 75lb. tare 20lb. how much did it cost
me, and how must I sell it per lb. to gain $8,25, by the
bargain ?

$46,75. Ans.

1, per lb. 5. What is the value of 5 chests of hyson tea, weighing as follows, viz.

I 70lb.

2 72 No. 3 75

gross ; tare per chest20lb. 4 73

5. 71 at 63 cents per lb. ;. and how must it be sold per lb. to gain $83,52?

Ans.

Must be sold at 95 cents per lb.
6. A hogshead of tobacco weighing 6cwt. gross, tare
100lb. tret 4ib. per 1041b. was bought at 15 cents per lb.
and sold so as to gain 827,50 ; what did the whole cost,
and what was it sold at per lb ?

ŞCost $82,50.
Ans.

20 cents, per lb.
7. Bought a chest of hysón tea, which I sold again,
and gained $8,25, the price bought at, bore such pro-
portion to that sold at, as 170 bears to 200; what did
it cost, and what was it sold at per lb. the chest weigha
ing gross 75lb. tare 201b ?

SIt cost 85 cents,
Ans.

Sold at

{Sold at $1,00

}

per lo

[ocr errors][ocr errors]

COMMISSION.

Commission is an allowance to agents, who transact business for others, in buying, selling, &c. and is a certain rate per cent; on the value of the goods bought or sold, &c.

The same rule applies here as in finding the interest for one year, having the principal and rate per cent. given.

EXAMPLES i 1. My factor writes me that he has bought goods for me to the value of £500 13 6; I demand what his commission comes to, at 31 per cent ?

(2
£500 13 6

31

[blocks in formation]

2168 2. My correspondent in London has disbursed for me the sum of £1009 18; what is his commission at 21 per cent in sterling money Ans. [22 14 5 166

3. My factor writes me that he has disposed of goods for me, to the amount of $9000 ; how much is his commission at 5 per cent ?

Ans. $450. 4. What is the commission on $797,25, at 34 per cent?

Ans. $29,89,6 ,875, Note. Questions in this rule may be proved by varying their order. See the first example varied.

« ΠροηγούμενηΣυνέχεια »