Εικόνες σελίδας
PDF

8. Four are how many times two 3 9. If two shillings will buy one yard of cotton cloth, how many yards will five shillings buy 10. Five are how many times two Ans. Two times two and half of two. 11. Six are how many times two 1 12. If two dollars will buy a yard of cloth, how many yards will seven dollars buy 7 13. How many halves make a whole one 3 14. Eight are how many times two 1 15. Nine are how many times two 16. Ten are how many times two Remark. When anything, or any number, is divided into three equal parts, one of those parts is called the third part of the thing or number. When it is divided into four equal parts, one part is called the fourth part, and so on. 17. If a yard of cloth be worth three dollars, and it be cut into three equal pieces, what will one of the pieces be worth that is, what will one third of a yard be worth ! 18. What is a third of three ? 19. Suppose the yard of cloth to be cut as before, what will two pieces of it cost 4 that is, what will two thirds of a yard cost? 20. What is two thirds of three ? 21. If three shillings will buy one bushel of corn, what part of a bushel will one shilling buy? What part of a bushel will two shillings buy? 22. One is what part of three ? Ans. One is the third part of three ; or one third of three. 23. Two is what part of three ? Ans. Two is two times the third part of three; or two thirds of three.*

*The instructer may use either of these expressions; the former will be most easily understood by the pupil; it would be well, thero

24. Three times one are how many times three ? 25. If you can buy a barrel of cider for three dollars, how much can you buy for four dollars ? How much for five dollars 7 26. How many thirds make a whole one 27. Five are how many times three ? Ans. Once three, and two thirds of three. 28. Six are how many times three ? 29. If you can buy a barrel of fish for three dollars, how much can you buy for seven dollars? How much for eight dollars? 30. What do you understand, by a third, and by two thirds of any thing 1 For the answer, see remark after example 16th. 31. Eight are how many times three ? 32. Nine are how many times three ? 33. Ten are how many times three ? 34. Eleven are how many times three ? 35. Twelve are how many times three ? 36. If a yard of cloth he worth four dollars, and it be cut into four equal parts, what will one of the parts be worth 1 that is, what is one fourth of it worth 7 What are two fourths of it worth What are three fourths of it worth 1 37. If you can buy a barrel of cider for four dollars, how much can you buy for one dollar? How much for two dollars 7 How much for three dollars? 38. What part of four is one Ans. One is the fourth part of four. 39. What part of four is two Ans. Two fourths of four. 40. What part of four is three? Ans. Three fourths of four. 41. How many fourths make a whole one 42. If you can buy a bushel of corn for four shil

fore, for the instructer to use the former frequently, though the latter is used for the most part in this treatise. quently, thoug

[ocr errors][ocr errors]

dol. HOW

th. '

lings, how much can you buy for five shillings?
How much for six shillings " How much for seven
shillings
43. Five are how many times four !
Ans. Once four and one fourth of four
44. Six are how many times four !
Ans. Once four, and two fourths of four.
45. Seven are how many times four !
Ans. Once four, and three fourths of four.
46. Eight are how many times four !
47. If four bushels of corn will buy one yard of
cloth, how many yards will nine bushels buy? How
many yards will ten bushels buy? How many yards
will eleven bushels buy 1
48. What do you understand by one fourth, two
fourths, or three fourths of any thing 2
See remark after example 16th.
49. Ten are how many times four !
50. Eleven are how many times four !
51. Twelve are how many times four !
52. Thirteen are how many times four 1
53. Fourteen are how many times four !
54. Fifteen are how many times four !
55. Sixteen are how many times four !
56. If a barrel of flour be worth five dollars, and
it be divided equally among five men, what will one
man's share be worth 7 that is, what is one fifth of a
barrel worth 2 What are two fifths of it worth
What are three fifths of it worth 7 What are four
fifths of it worth
57. If five dollars will buy one box of butter,
what part of a box will one dollar buy? What part
will two dollars buy? What part will three dollars
buy 7 What part will four dollars buy
58. What part of five is one
Ans. One is the fifth part of five,
59. Two is what part of five?

Ans. Two fifths of five. 60. Three is what part of five 1 Ans. Three fifths of five. 61. Four is what part of five 1 62. How many fifths make a whole one? 63. If cherries are five cents a quart, how many quarts can you buy for six cents? How many for seven cents How many for eight cents How many for nine cents How many for eleven cents? How many for thirteen cents 1 64. What do you understand by one fifth, two fifths, &c. of any thing 1 See remark after example 16th. 65. Seven are how times five 3 Ans. Once five and two fifths of five. 66. Eight are how many times five 4 67. Nine are how many times five 2 68. Ten are how many times five 1 69. Eleven are how many times five 1 70. Twelve are how many times five 1 71. Thirteen are how many times five 72. Fourteen are how many times five? 73. Fifteen are how many times five 1 74. If a barrel of beef cost six dollars, and it were divided into six equal parts, what would one of the parts be worth ! that is, what is one sixth of it worth 7 What are two sixths of it worth What are three sixths of it worth 2 Four sixths 1 Five sixths 1 75. If fish is worth six dollars a barrel, what part of a barrel will one dollar buy 7 What part of a bar

rel will two dollars buy? Three dollars? Four dol

lars Five dollars 1
76. What part of six is one
Ans. One is the sixth part of six.
77. What part of six is two
Ans. Two sixths of six.

78. Three is what part of six * Ans. Three sixths of six. 79. Four is what part of six * S0. How many sixths make a whole one 81. How much rye at six shillings a bushel can you buy for seven shillings How much for eight shillings 1 Nine shillings Ten shillings 1 Eleven shillings Twelve shillings Thirteen shillings 1 Fifteen shillings Seventeen shillings? 82. What do you understand by one sixth, two sixths, &c. 83. Eight are how many times six Ans. One time six and two sixths of six. 84. Nine are how many times six? 85. Ten are how many times six 86. Eleven are how many times six * 87. Twelve are how many times six of 88. Thirteen are how many times six? 89. Fourteen are how many times six 1 90. Fifteen are how many times six 91. If coal is worth seven dollars a chaldron, what is one seventh of a chaldron worth 2 What are two sevenths of a chaldron worth 4 Three sevenths 7 Four sevenths? Five sevenths? Six sevenths? 92. At the rate of seven dollars a yard, how much broadcloth can you buy for one dollar ! How much for two dollars 7 How much for three dollars? How much for four dollars 7 How much for five dollars 1 How much for six dollars ? How much for eight dollars 1 How much for ten dollars 1 How much for twelve dollars 7 How much for fifteen dollars 1 93. What part of seven is one Ans. One is one seventh of seven. 94. What part of seven is two Ans. Two sevenths of seven. 95. What part of seven is three ?

« ΠροηγούμενηΣυνέχεια »