Εικόνες σελίδας
PDF

Or, the problem may be solved as follows (Arithmetic, Art. 974):

Interest on $300 for 20 mo. is $36,

" “ $212.50 “ 404 “ “ ?
$36 X 212.50 x 404_$36 X 212.50 x 204
300 x 20

300 x 20 x 5 5. The date not being given, the number of days is taken as 120+3. The proceeds for 120 da. = $490. 8. The interest on $635 for 205 da. at 5% = $18.08.

Amount = $635+$18.08=$653.08.

[merged small][merged small][subsumed][ocr errors]
[ocr errors]

1117. 11. The total amount received = number of bushels sold = average price.

The arrangement of the work may follow that given in Art. 1116, Problem 3.

12. The first puts in the equivalent of 180 cows for a week; the second, 120 cows for a week; the third, 180 cows for a week: a 15 X 12= 180 total of 480 cows for a week. The 20 x 6 = 120 first should pay 1st of $84 ;

18 x 10 = 180 the second, 138 of $84; the

480 : 180 :: $84 : 2 third, 18% of $84.

480 : 120 :: $84: Y Proportion is commonly em

480 : 120 :: $84 : 2 ployed in working examples of this kind. As the whole number for a week (480) is to the first man's number for a week (180) so is the whole rent ($84) to the first man's share (2). The second proportion is used to ascertain the second man's share (y); and the third, to ascertain the third man's share (2).

13. A furnishes $2000 for 2 yr. and $1000 for 1 yr., which is the equivalent of $5000 for a year. B

2000 X 2= 4000

1000 x1= 1000 5000 furnishes the equivalent of $6000 for a 3000 x 2= 6000 year. The total is

11000: 5000 :: $1100: A $11000 for a year, and

11000 : 8000 :: $1100 : B the profits of $1100 are distributed in the ratios of 50000 and 100%, as indicated by the proportions here given. A receives $ 500 of the profits and his capital of $3000, or $ 3500 in all. B receives $3600.

[ocr errors]

3. The field contains 1600 sq. rd. ; each side measures 40 rd., or 220 yd. ; etc.

4. A solves 20 per hour; B solves 15 * $$, or 164, per hour; both solve 364 per hour. To solve 100 will require (100 = 364) hours.

6. Six faces, each containing (15 x 15) sq. in.

7. Cost 90%. See Arithmetic, Art. 924, 7. Selling price =90¢ x 1.43}

8. March 4, 1861, +4 yr. 1 mo. 11 da. = Apr. 15, 1865; Apr. 15, 1865, – 56 yr. 2 mo. 3 da. = Feb. 12, 1809. Ans.

9. The selling price, $4.50 = 90% of cost; the latter is, therefore, $5 per barrel. Loss per barrel, 50¢; on 50 bbl., $25.

A profit of 6% = 30$ per barrel; the gain on 100 bbl. = $30. Net gain = $5. Ans.

10. 60% of 661% = 40%. If 1% of a number = 810, the number=810 x 1200 = 2025.

NOTE. -- Observe the difference between this example and 8 of Art. 1101.

1121. 1. Having used of 4 box, the remainder = f of 4 box = 1 box. If I box =$, a box = $4 x 14 = 68¢ x 14 = $9.52. Ans.

3. The 40-ft. ladder forms the hypotenuse of two rightangled triangles; CE and DE, Arithmetic, Art. 1250, Problem 9. CA, one perpendicular, measures 21 ft.; DB, the other, measures 33 ft. AB is the width of the street.

AE=V40% – 21”; EB=1 402 — 332; AE+ EB= AB. 4. 16 oz. : 12 oz. :: $ 28 : .

5. A partnership is the association of two or more persons for the transaction of business on joint account. One advantage of a partnership is the employment of a larger capital, with a smaller percentage of expenses than would be the case were each member to establish a separate business. The firm obtains the combined business experience of its several members, and can

« ΠροηγούμενηΣυνέχεια »