Εικόνες σελίδας
PDF
Ηλεκτρ. έκδοση

LAND OR SQUARE MEASURE.
Ac. roo. per. yd. ft. in.

Ac, roo. per.
15 3 19 23 7 72

39 1 37 8

9

APPLICATION. 1. In 9 fields each containing 14 acres, 1 rood, and 25 perches, how many acres ? Ans. 129ac. 2roo. 25per.

2. If a man divide his farm among his seven sons, and give each 51ac. 31 per. 8ft. how much does the farm contain ?

Ans. 358ac. Troo. 17per. Gyd. 2ft.

[merged small][merged small][ocr errors]

APPLICATION. 1. Bought 5 boat loads of round timber, each of which contained 3tons, 28ft. 1111in. ; what is the whole quan

; tity !

Ans. 18tons, 23ft. 371in. 2. In six parcels of wood, each containing 5cords, 96ft. how many cords?

Ans. 34fcords.

[merged small][merged small][ocr errors]

APPLICATION. 1. There were six wagons loaded with coals, each of which contained Ichal. Šbus. 3pk. ; what was the total quantity ?

Ans. 7chal. 16bus. 2pk. 2. Nine loads of wheat were bought by a miller, each of which contained 21bus. 1 pk. Igal. Iqt. 1pt. 5 what was the total quantity ? Ans. 192bus. 3pk. ląt. lpt,

WINE MEASURE.
Tun. hhd. gal. qt.

Hhd. gal. qt. pt. gill.
10 3 17 1

1

49 2 1 1 11

12

APPLICATION. 1. How much wine in 9 casks, each containing 41gal. 3qts. 1 pt. ?

Ans. 376gals. 3qts. Ipt. 2. How much cider may be put into eight casks, each of which will hold 104gals. 2qts. 1 pt. 3gills ?

Ans. 8374gals.

TIME.
Yr. m. w. d. h. m. S. Yr. days. h. m.
4 12 2 5 10 10 10 1 224 5 40
12

8

a

APPLICATION. If a solar year contain just 365 days, 5 hours, 48 minutes, and 48 seconds, what time is equal to 7 solar years ?

Ans. 2556days, 16h. 41m. 36s. Case II.-If the multiplier exceed 12, multiply successively by its component parts, as in Case II in simple Multiplication.

EXAMPLES. 1. What will 21yds. of calico come to, at 2s. 730. per yard ?

2 71

3x7=21

[ocr errors]

18 41 price of 7 yards.

3

Ans. £2 15 14 price of 21 yards. 2. What will 18 yards come to, at £1_75. 24d. per yard ?

Ans. £24 95. 9d. 3. What will 36 pair of shoes come to, at 13s. 4d. per pair ?

Ans. £24.

per yard !

4. What will 49 yards of broadcloth cost, at 17s. 6 d.

Ans. £43 Os. 6 d. 5. A gentleman is possessed of 14 doz. silver spoons, each weighing 2oz. 15dwt. 11gr. ; 2 doz. teaspoons, each 10dwt. 14gr. ; and two silver tankards, each 21oz. 15dwt. ; pray what is the weight of the whole ?

Ans. 81b. 100%. 2dwt. 6gr. 6. What is the weight of 42 tubs of butter, each 16/b. 14oz. 12dr., 25lb. a qr. ? Aps. 7cut. 1076. lloz. 8dr. 7. How many yards in 81 pieces of cloth, each 7yds.

Ans. 632yds. 3qrs. Ina. 8. How many bushels in 63 casks, each containing 4bus. 3pks. Igal. ?

Ans. 307bus. Igal. Case III.-If the multiplier be not a composite number, find the nearest to it, either greater or less; multiply by the component parts as before, and for the odd parts add or subtract as the case requires.

EXAMPLES. 1. What will 657 yards of cloth come to, at £1 14s. 61d. yer yard ?

£1 14 61

8

3qrs. Ina.?

8x8=64 64+1=651

13 16 4 price of eight yards.

8

Add.

110 10 8 price of 64 yards. 4) 1 14 64 price of 1 yard.

8 71 price of 1 yard. + Ans. £112 13 10 price 65t yards. 2. What will 76 yards cost, at 14s. 94d. per yard ?

£0 14 97 7x11=77-1=76 11

8 2 84 price of 11 yards.

Subtract

56 18 114 price of 77 yards.

14 91 price of 1 yard.

Ans. £56 4 2 price of 70 yards.

3. What will 183 gallons winė cost, at 7s. 5d. ?
10x10=100
10 xS=80
3=3 Then 100+80+3=183.

Ans. £67 178. 3d. 4. What will 600 yards of cloth cost, at £1 2s. 73d. ? 10x10x6=600

Ans. £678 15s. Od. 5. If a man travel 46mi. 7fur. 30pol. 3yds. 2ft. every day, for 571 days, how far will he go?

Ans. 2700mi. 6fur. 23pol. lyd. 2ft. bin. 6. If a farm consist of 43 lots, and each lot contain 3ac. 3roo. 3per. 3yds. 3ft. 3in.; how large is the farm ?

Ang. 162ac. 13per. 22yds. 3ft. 129in. 7. In 51 loads of bark, each 1 cord, 26 feet, how many cords? Ans. 61cor. 46ft. or 6lcor. 27 ft. bark meas.

8. If a cargo of wine consist of 122 casks, and each cask contain 51gal. 3qts. 1pt. how many tuns in all ?

Ans. 25tun, 28gal. 3qts. 9. If a person waste 1hour, 32min. 41sec. every day for 38 years, how much time does he lose in the whole period, allowing 3654 days to the year?

Ans. 2yrs. 162da. 19h. 58m. 192s.

COMPOUND DIVISION.

COMPOUND DIVISION teaches to find how often one number is contained in another of different denominations.

а

Rule.-Place the numbers as in Simple Division. Begin at the left hand, and divide each denomination by the divisor, setting the quotients under their respective dividends ; but if there be a remainder in dividing any of the denominations except the lowest, find how many of the next lower denomination it is equal to ; and add it to the number, if any, which was in this denomination before ; divide this sum as usual, and thus proceed, until the whole is finished.

The method of proof is the same as in Simple Division.

[merged small][merged small][merged small][merged small][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small]

APPLICATION. 1. Divide £67 10$. 9d. by 7. Ans. $9 12s. 111d. + 2. Divide £8 equally among 6 persons.

6

Ans. £1 6s. 8d.

th. oz. dwt. 4)13 1 15

TROY WEIGHT

tb. oz. dwt. 6)1 0 0

APPLICATION. If 210. 9oz. 5dwt. 12gr. of silver be wrought into a dozen spoons, what will each weigh?

Ans. 2oz. 15dwt. Ilgr.

AVOIRDUPOIS WEIGHT.
Cut. qr. I

Ton. cit. gr.
8)75.. 1
12

8)8 0 0

[ocr errors]

Here 2511 a qr.

APPLICATION. 1. Divide 13cwt. lqr. 12 1. 6oz. 10dr. by 11.

Ans. lcwt. 2411.97 dr. 2. Divide 17cwt. Iqr. of sugar equally among 6 persons, at 2511 a qr.?

Ans. 2cwt. 3qrs. 123tb.

[blocks in formation]
« ΠροηγούμενηΣυνέχεια »