Εικόνες σελίδας
PDF
Ηλεκτρ. έκδοση

CASE 3. Q. When U, P, and T, are given to find R, how is it discovered ? aut-2p

A. Thus:

per cent?

2pmut thout

EXAMPLES 1 I demand at what rate per cent will the yearly rent of 501 to continue 6 years, produce the present worth of 2591 128 3 2 qrs.

Ang. 5l per cent. 2 If the yearly rent of 80l per annum to continue 5 years, being 3442 125- 3d. 2 qrs. present worth, what is the rate

Ans. 6l per cent. 3. If a salary of 401 per ana. to continuo 7 years, produce 2452 for the present worth, what is the rate per cent? Ans. 71 per cent.

4 If a pension of 30l per annum to continue 5 years, produce 1331 98 4d 2 qrs. for the present worth, what is the rate per cent?

Ans. 4 per cent. Note. When the Annuities or Rents are to be paiel half-yearly capa quarterly, then,

For half-yearly payments take half of the Annuity or yearly Rent, and twice the Number of Years, that is, reduce the Years into half years, and then the Quotient of the upper part divided by the lower, will be the ratio of half the Rate per Cent. But,

For quarterly payments, take a fourth part of the Annuity or yearly Rent, and four times the Number of Years; that is, reduce the Years into quarters; and then the quotient of the upper Part divided by the . lower will be the Rutio of a 4th part of the Rate per C'ent.

5 If a lease of a house of 50l. per ann. payable halfyearly, having 6 years to come, is sold for 2621. 10s. I de mand the rate per cent?

Ans. 6. A lease of a house of 50l per ann. payable quarterly having 6 years to come, iş sold for 2631 18s 9d 3 qrs. "I demand the rate per cent?

Ans. 51

per cent. OASE 4. Q. When U, P, and R, are giver to find T, how is it discovered ? ? 2p

A. Thus: first

per cent.

[merged small][ocr errors][merged small][ocr errors][ocr errors]

ance

ments.

EXAMPLES. 1 If 501 yearly rent produce the present worth of 2591 12s 3d 2 qrs. at 5 per cent what is the time of its continue

Answer 6 years. 2 I demand how long sol per annum may be purchased for 3441 12s 3d 2 qrs at 6 per cent? Answer 5 years.

3 How long must a salary of 401 per annum be enjoyed for 2451 at 4 per cent? Ans. 7 years,

4 What time may a pension of 301 per ann. he bought for 1331 Os 4d 2 qrs. at 4 per cent? Auswer 5 years.

Note. 1 If the payments are to be half yearly, then U will be half of the given lease, pension, &c. and R will be half of the Ratio of the given rate, and T which is required, will be=the number of payments or half years.

2 If ihe payments are to be quarterly, then U will be=a fourth part of the given Lease, Pension, &c. and R will be a fourth part of the ratio of the given rate, and T will be=the number of quarterly pag.

5 A lease of an house of 50l per annum payable halfyearly is sold for 2621 10s at

per cent. I demand the number of payments and the time to come. Ans. 12 payments=-6 years.

6 A lease of an house of 50l per annum payable quarterly, is sold for 2631 188 9d 3qrs. at 5 per cent. I demand the number of payments, and the time to come! Ans. 24 payments,=6 years.

Of Annuities, Leases, &c. token in Reversion. Q. How do you find the present worth of an annuity &c. in reversion ?

A. Thus; first find the present worth of the yearly sum at the given rate, and for the time of its continuance: to do which, there are given U, T, and R, to find P, which is thus discovered:

rttrt+2t

tu=pa

2rt+2 Secondly, find what principal being put to interest will amount to P, at the same rate, and for the time to come before the annuit;, &c. commences; and that will be the present worth of the annuity, &e. in Reversion: therefore let P be changed into A=the amount, and then there will be given A, R. and T, to find P, or the principal which is :has discovered:

[ocr errors]

EXAMPLES 1 What is the present worth of a lease of 30? per ann. to continue 3 years, but is not to commence till the end of 2 years, allowing 4 per cent to the purchaser?. Ans. 771 78 7.2d.

2 I have the promise of a pension of 171 per ann. for 7 years, but it does not commence till the end of 4 years, and I am willing to dispose of the same for the present payment at the rate of 5 per cent-I demand the present worth? Ans. 841 9s 6d.

3 There is a legacy of 20l per ann, for 8 years, left to a person of 16 years of age; the time of payment is to commence at the year of perfection, i. e. at 21 years; but he wanting a sum of money, is minded to sell the same at 4 per cent-1.demand the present worth ? Ans. 1151 38 od 1.44 qr.

4 A good natured gentleman being minded to bestow a favour upon an unthankful wretch, settled upon him an income of 35l per ann. for 12 years, to commence five years after such settlement; but he wanting money to follow his extravagances, sold it at the rate of 19 per cent.Idemand how much he received forthe present worth? Ans. 1971 5s 5d 1.696 qr.

Q. How do you find the yearly income of an annuity, &c. in Reversion ?

A. Thus: First, find the amount of the present worth of the yearly sum, at the given rate, and for the time before the reversion: to do which, there are given P, T, and R, to find A, which is thus discovered :

ptr+p=a Secondly, Find what yearly rent being sold will produce A, for the present worth, at the same rate and for the time of its continuance: and that will be the yearly sum required : therefore change A into P, and then there will be given P, R, and T, to find U, or the yearly sum, thus :

rt+1

.: x 2p=üo:. rtt-rt+ 2t.

CASE 5.

EXAMPLES.

1 There is a lease of a house taken for 3 years, but. commences not till the end of 2 years : and the lessee would sell the time for 761 78 7.2d present payment, al-. lowing 4 per cent to the purchaser: 1 demand the yearly rent? Ans. 30l per ann.

2 I have the promise of a pension for 7 years,' whická will not commence till the end of 4 years; and I have disposed of the same for the presert payment of 841 98 di allowing 5 per cent to the purehaser; I demand the yearly income? Ans. 171.

3 There is a legacy of a certain rate per ann. for 8 years left to a person of 16 years of age; but the time of payment must not commence till the age of perfection ; and thesame person wanting a sum of money, sold it for 1151 38 od } allowing 4 per cent to the buyer: I demand the yearly rate ? Ans. 201.

4 A good natured gentleman being minded to bestow & favour upon an unthankful wretch, settled an income upon him for 12 years, at a certain rate per annumt, tocommence 5 years after such settlement; but he wanting money to follow his extravagance, sold it for 1971 58-5dqr4 allowing 10 per cent to the buyer for the present payment; I demand the yearly value? Ans. 351.

OF SIMPLE INTEREST FOR DAYS. Q. How do you find the Simple Interest of any sum of Money for any number of days?

A. Multiply the interest of one pound for one day, at: the given rate, by the principal, and by the number of days; the last product is the interest requiredo Note. The Interest of one Pound, for one day at 1)

is=.00002739726 2

is=.00005479452: 3

5.00008219178 4

is=.00010958904,

is:0001369863. Per Cent.

23:00016438356 7

is=.00019 178082 8

is=.00021917808 9

is=.00024657534 10

is=0002739726

EXAMPLES 1 What is the interest of 1201 för 126 days, at- 4 per. cent? Ans. 11 13s Id 2 qrs+.

2: What is the interest of 126l for-145 days, at 6 per cent? Ans. 31 Os jd 3 qrst.

3 What is the interest of 100% from the first of June, 1796, to the 8th of March following, at 5 per cent? Ans. st"105-110 3 grso

[ocr errors]

5 6

4 What is the interest of 2001 from the 14th of August, 1731 to the 19th of December following, at 6 per cent? Ans. 41 45 1d 3qrs. +

5 What is the interest of 101 for 25 days at 5 per cent? Ans. 8d.+ 6 What is the interest of 401 for 40 days, at 4 per

cent? Ans. 38 6d.fo

Note. There is another way of answering Questions in interest for Days, which is laid down in Case 1, in Simple Interest, page 62. az appears by the 8th Question in that case. The reader may use which he likes best, or both if he pleases.

OF REBATE OR DISCOUNT. Q. What particular letters are used in Rebate? A. These: s, the sum to be discounted. P, the present worth of that sum due at any time to come. T, the time before it becomes due. R, the Ratio, or the rate per cent.

CASE 1. Q. When 8, T, and R, are given to find P, how js įt discovered?

A. Thus :

tr+.

EXAMPLES.

ļ What is the present worth of 7951 ls 2d for }} months, at 6 per cent ? Ans. 7541 1s 8d.-t

2 What is the present worth of 1611 10s for 19 months at 5 per cent ? Ans. 1491 138 od 3 qrs. +

3 if a legacy of 1000l is left me the 24th of July, 1781, to be paid on the Christmas-Day following, what must I receive when I allow 6 per cent for present payment ? Ans. 9751 3s od 3 qrs.t.

CASE 2. Q. When P, T, and R, are given to find S, how is it discovered ?

A. Thus; ptr +p=s.

1 Suppose I receive 7541 18 8d now, for a sunt of money, due u months hence, allowing per cent for present pay, ment: I demand the sum that was due at first? Ans. 7951 Ils 2d.

2 There is a certain debt payable 19 months hence ; but I agree with the debtor to pay me down 1491 las od1

EXAMPLES.

« ΠροηγούμενηΣυνέχεια »